top of page

KLİMA SERVİSİ SIKÇA SORULAN SORULAR

sikca-sorulan-sorular

Klima servisine sıkça sorulardan bazılarını aşağıda değerledik;

 

 

1-Hangi klimayı alacağıma nasıl karar vereceğim?
 
Klima satın alırken başvurduğunuz satış-servis merkezinden keşif hizmeti talep etmelisiniz. Mekanınızın büyüklüğüne, mekanda yaşayacak kişi sayısına, coğrafi koşullara göre sizin için en uygun klima modeli belirlenecektir. Adananus Servisi danışmanları size klima satın alma konusunda yardımcı olacaktır. 
 
2-Kapasite hesabı nasıl yapılır?
 
Klima kapasite hesabı, klimanın takılacağı bölgeye, pencere alanlarına, ortamda bulunacak kişi sayısına vb. özelliklere göre değişmektedir. Bu hesabı klima uzmanları ve teknisyenler yapabilir.
 
3-Klima montajını neden yetkili servis yapmalıdır?
 
Klima montajı yanlış yapıldığı taktirde klimanızın ömrünü kısaltacak ve çevreye zarar verecektir. Klima montajını amatör servisler ya da kişiler yaptığı taktirde performans düşüşü, arıza, hastalık durumları ile karşılaşabilirsiniz. Klimanızı uzun süre kullanmak istiyorsanız yetkili servislerden hizmet almalısınız. Klima montajı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz danışmanlarımızı arayabilirsiniz. 
 
4-Klimadan nasıl tasarruf sağlanır?
 
Klimadan tasarruf sağlamak için doğru montaj yaptırmak gerekir. Aşırı ısıtma ve soğutma değerlerinden kaçınılmalıdır. Cihaz doğrudan gün ışığından korunmalıdır. Binaya izolasyon yaptırmak da tasarruf etmenizi sağlar. Klima bakım ve temizlikleri de klimanın yüksek performans göstermesini sağlar.
 
5-Enerji sınıflandırma nasıl yapılır?
 
Enerji sınıflandırma, Kyoto protokolü hedeflerini karşılamak amacıyla CO2 emisyonu azaltmak gibi bir yöntemle enerji etkinliği hedefleyen büyük Avrupa iklim değişim programının bir parçasıdır. A’dan G’ye kadar sınıflandırılan enerji üniteleri, cihaz üzerinde etiketlendirilir. Enerji etkinliği en düşük olan üniteler G sınıfına girer ve etiket üzerinde kırmızı bir okla gösterilir. Son kullanıcı farklı markaların eşdeğer ünite tiplerinin etkinliğini kolay bir şekilde karşılaştırabilir.
 
6-Klima sağlığa zararlı mıdır?
 
Klimalar kullanım yanlışları nedeniyle sağlığa zararlı olabilir. Yanlış montaj, aşırı ısıtma ve soğutma klimanın olumsuz etkilerini artırır. Direkt hava akımına maruz kalmak baş ağrısı, astım, zatürre gibi hastalıklara da neden olabilir. Bu nedenle klima temizliğinin önerildiği gibi yapılması gerekir.
 
7-Klima aksesuarı kullanmak gerekli midir?
 
Klimalarınızı daha rahat kullanmak istiyorsanız aksesuar desteği alabilirsiniz. Kumandalar ve temizleyiciler klimanızı kolayca kullanmanızı sağlar. Akıllı klima sistemleri için akıllı çözümler elde etmiş olursunuz. klima aksesuarları hakkında servis teknisyenlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
 
8-Duyulur ve gizli sıcaklık nedir?
 
Maddenin sıcaklığını değiştiren ancak halinde değişiklik yaratmayan ısılar duyulur ısı iken fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmayan ısılar gizli ısıdır. Klimalar duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır. Böylece ısıtma ve soğutma işlemleri yapılmış olur.
 
9-Heat Pump nedir?
 
Hava, toprak ve su gibi harici bir ısı kaynağı kullanarak istenen mekanı soğutan ve ısıtan cihazların çalışma prensibidir. Özellikle klimalar ve beyaz eşyalar için kullanılan bu sistemde soğutma ve ısıtma yapması, aslen dört yollu vana mekanizması ile buna yön veren sensörler ve mikro işlemciler sayesinde yapılır.
 
10-Klima servisleri neden bu kadar önemli?
 
Klima servisleri satın aldığınız cihazınızın bakım, onarım ve montajını yapar. Klimanızdan tasarruf sağlamanız için doğru montaj, uzun ömürlü olması için onarım ve bakım gerekir. Bu nedenle klima servisleri önemlidir. Sizlere doğru hizmet sunmak için çalışırlar. Ayrıca klima servisleri tarafından bakımları ve onarımları yapılan klimalarınız daha iyi çalışarak konforunuzu sağlarlar.
 
11-Mekandaki düşük voltaj durumunda ne yapmalıyız?
 
Mekanda düşük voltaj varsa klimanızı kapatın ve elektrik sağlayıcınızla iletişim kurun. Ayrıca servo motorlu voltaj regülatörü kullanabilirsiniz. Ancak cihazın kullanım kılavuzunda yer alan değerler dışında gerilim kullanılırsa arıza durumları ortaya çıkabilir.
 
12-Klimanın jeneratörle çalıştırılması sorun yaratır mı?

Elektrik kesintilerinde klimanızı jeneratörle çalıştırabilirsiniz. Ancak çalıştırılacak jeneratör hesabı, klimanın 1 veya 3 fazlı olması, ilk kalkış ve nominal akım değerleri gözetilerek yapılmalıdır. Konu hakkında yetkili servisinize danışmanızda fayda vardır.
 
13-Klima kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
 
Klima kullanırken hava akışının engellenmemesine, klimanın direkt olarak insanların üzerine gelmemesine, fazla ısıtma ve soğutma yapılmamasına, direkt güneş ışınının mekana gelmemesine dikkat edilmelidir. Klimanın bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Kullanım kılavuzunda belirtilenlere harfiyen uyulmalıdır.
 
14-Klima bakımı neden önemli?
 
Klima bakımı cihazın daha iyi çalışmasını sağlar. Klimanın çalışırken harcadığı enerjiden maksimum verim elde edilmesini sağlar. Klima bakımı yaptırılmadığında ise arıza durumları ile karşılaşılır. Kirli ve mikroplu hava yayan klimalardan hastalık kapılması söz konusu olur. Cihazın ömrü kısalır.
 
15-Klima nasıl temizlenir?
 
Klimalar yetkili servislerce temizlenmelidir. İç ünitelerin temizliği sağlık açısından oldukça önemlidir ve özellikle mevsim geçişlerinde yapılan temizlikler klimanın rahat çalışmasını sağlar.
 
16-Hava temizleme filtreleri ne kadar sürede değiştirilmelidir?

Karbon filtrelerin ev ve iş yerleri gibi kullanım alanlarında 6 ayda bir; lokanta ve otel gibi yoğun kirli ortamlarda ise 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Yetkili servisinize danışabilirsiniz.
 
17-Split sistem nedir?
 
Klimalarda bulunan iç ve dış ünitelerin arasındaki gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatına split sistem denmektedir.
 
18-Multi split klima nedir?

Çoklu split klima sistemleri anlamına gelmektedir. Tek bir dış üniteye bağlı birden fazla klima iç ünitesi bulunmaktadır. Aynı anda birden fazla alanın ısıtılıp soğutulmasını sağlar.
 
19-COP ve EER nedir?
 
COP (Coefficient Of Performance) performans katsayısı anlamına, EER (Energy Efficiency Ratio) ise elektrik verimliliği anlamına gelmektedir. Bir klimanın ne kadar verimli olduğunu anlamak için bu değerlere bakmak gerekir. Bir klimada bu değerler ne kadar yüksekse klima o kadar kalitelidir diyebiliriz.
 
20-BTU seçimi nasıl yapılır?
 
BTU seçimi klima danışmanları eşliğinde yapılabilir. Mekan boyutuna uygun bir model seçerek yeterli ve ideal ısıtma – soğutma sağlanabilir.
Kaç BTU’luk klima almalıyım?
BTU ile ısıtma ve soğutma kapasitesinin kullanacağınız odanın şartlarına uygun olması gerekir. Mekan yüksekliği, bölge sıcaklıkları, mekandaki eşya ve kişi sayısı da BTU hesaplamalarında önem arz eder. Yetkili servis merkezinizden bu hesabın yapılmasını isteyebilirsiniz.
 
21-Klimayı hangi koşullarda çalıştırmamız gerekir?
 
Klimanızı sürekli en düşük ısı değeri ve en yüksek fan hızında çalıştırmak yerine, daha yüksek sıcaklık değerlerinde, orta veya düşük fan hızında çalıştırarak rüzgar etkisini azaltmalı ve ortamın aşırı soğumasını engellemelisiniz.
 
22-Sağlık açısından en uygun ortam şartları nelerdir?
 
İnsan sağlığı için 20-27 derece arası sıcaklık ve %40-60 arası nem genellikle en uygun ortamdır. Ancak bu değerler ortam şartlarına göre değişebilir. Sıcaklık hesaplamalarınızı servisinizden isteyebilirsiniz.
 
23-A sınıfı klima nedir?
 
Daha az enerji kullanarak daha çok verim sunan ve COP değeri yüksek olan klimalara A sınıfı klimalar denilmektedir. Düşük enerji ile yüksek verim sunan klimalardır.

bottom of page